Cukr

18. října 2014 v 11:15 | Pusinka |  About food

Pár zajímavostí o cukru



Cukr je jako droga...

1. Skvěle chutná, ať se nám to líbí nebo ne... Různé dortíky, bonbóny, lízátka a nápoje jsou sladké a my to zbožňujeme...

2. Je to velmi snadné... Cukr je v tolika věcech, že si to ani neuvědomíme a "chroupeme kostku za kostkou". Cereálie, džusy, pečivo, sušené ovoce, džemy, kečup, dresingy a zálivky, zpracované maso... prostě všude.

3. Tělo touží po sladkém. Naše chuťové buňky jsou z 1/5 sladké. Což, se zdá v pořádku dokud si neuvědomíme, že v porovnání třeba s hořkýma je to pěkně nefér... Také spousta jídel je přirozeně sladkých jako je ovece med, ... Jenže po sladkém je snadné toužit až nezdraně hodně a můžou za to jakési kvasinky. které bydlí v našich střevech a živí se cukry. Pokud se tam přemnoží, tak chtějí víc a víc...

4. Zvykli jsme si. V dětství byla možnost sníst něco sladkého jako jakási forma odměny, později čokoláda využívaná jako antistress "zítra píšu důležitou písemku, on nom nom, mlask..." Vlastně sladké je využíváno víceméně pořád jako odměna,máš narozeniny? Tady máš dort" Uspěla si v této důležité věci? Tady máš čokoládu! ... taková forma platků když se to tak vezme...

A co s tím?

1. Nahradit klasický nebo i hnědý cukr zdravějším, dehydrovaným cukrem jako je třeba Rapadura. Ano, je to pořád cukr, ale k naší krvi se chová o něco lépe. Já používám umělá sladidla, stévii.

2. Místo sušenky ovoce. (A pak ideálně plynule přejít na zeleninu, chutná to jinak, ale po čase si uvědomíte, že je to taky velmi chutné a stejně nám všem jde o to něco pochroupat a zabavit naše žvýkací svaly...) Zpátky k ovoci, třeba takové jablko, ananas, neruňky, banány... jsou velmi sladkí, chutné a ve výsledku lepší, než několik oplatek vymáchaných v karamelu a to všechno přelité čokoládou...

3. Stévie, sladká rostlina z jižní Ameiky. Výhody stévie jsou, že i přesto, že je velmi sladká a chutná, nemá žádné "cukrovité" efekty na naše tělo.

4. Med, horší než stevie, lepší než cukr...

5. Naučte se používat ovoce, jako zákusek. Místo pečení buchty připravte ovocný salát, snažší, rychlejší a pokud jste v kuchyni neschopní, i chutnější. Na salátu toho noc pokazit nejde...

6. POkud něco pečete, postupně omezujte množství přidaného cukru. Nejdřív třeba jen o 1/5 méně a postupně se dostanete třeba až na 1/5 a nebude se vám to zdát jako velký rozdíl.

7. Pokud to jde, oslaďte jídlo něčím přírodním. Ovoce, oříšky, sušené ovoce, kokos... (pokud něco pečete, děláte třeba krupicovou kaši, nebo ovesné vločky...) Skvělé "dochucovadlo"

8. Pokud vyrážíte někam, kde víte, že na vás bude mávat spousta sladkého, najezte se před odchodem něčím zdravým...

9. Pokud je pro vás opravdu těžké "přestat s cukrem" zvolte si den, kdy můžete trochu podvádět. Třeba každý pátek, nebo tak něco... je dobré mít takovéto "zadní vrátka" než když to jednou nevydržíte tak přestanete úplně, "protože to přece už nemá cenu"

10. Stále si připomínejte, že jíte zdravěji - bez cukru. Můžete si napsat kartičku na lednici, nosit ji v peněžence, vyrobit si šperk, který vám to bude stále připomínat.

11. Čistěte si zuby... po každém jídle, vždy, když na něco máte chuť... pomáhá to, ta větrová pasta se špatně kombinuje s čímkoliv

Zdroj

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Ronnie Sparks Ronnie Sparks | E-mail | Web | 18. října 2014 v 12:05 | Reagovat

Nedávno jsem zjistila že v kofole je šíleně moc cukru, že je prý lepší sníst dva zákusky, než si dát sklenku kofoli. Takže si kofolu už nekupuji, raději piju vodu s citronem. Pěkný článek :-)

2 Pusinka Pusinka | Web | 18. října 2014 v 12:23 | Reagovat

[1]: Taky piju vodu s citrónem a občas i cc light nebo zero :)

3 DIYLenka DIYLenka | Web | 18. října 2014 v 20:09 | Reagovat

zaujímavé fakty :) Ja cukor velmi nemusím dokonca si nesladím ani čaj :)

4 Ko Ky Ko Ky | Web | 19. října 2014 v 10:26 | Reagovat

děkuji za pochvalu inspirace:)

5 Ko Ky Ko Ky | Web | 19. října 2014 v 10:27 | Reagovat

zajímavé, já tedy jim dost sladkého, ale postupně to chci snižovat a delší dobu ani  nepoužívám normální cukr, ale třinový :)

6 Ko Ky Ko Ky | Web | 19. října 2014 v 10:29 | Reagovat

to věřím,že by sis to nechala líbit, ten můj plánujicí jídelníček:)

7 Pusinka Pusinka | Web | 19. října 2014 v 10:38 | Reagovat

[3]: Já používám stévii :)

[4]: Nz :)

[5]: Taky jsem používala, ale teď sladím stévií :)

[6]: :3

8 Ko Ky Ko Ky | Web | 20. října 2014 v 3:42 | Reagovat

[7]:
tak já to ani tohle moc nepoužívám, to je když jde na mě krizovka :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama